Regina Lund

Regina Lund är artisten, författaren och skådespelaren som nu tar steget vidare med sin diktsamling och ger ut den i cd-form. Tonsatt av Joakim Thåström!
Regina Lund
Skådespelerska/sångerska/multi konstnär

- Regina står för mångfald!
Dotter till dansösen och skådespelerskan Sonja Lund och regissören Christian Lund. Hon växte upp hos farföräldrarna i Gävle och hade vissa planer att bli jurist som sin farfar. Redan i sin barndom fick hon dock skådespelarerfarenhet när hon var tillsammans med sin mor på turné med ’Tältprojektet’ 1976 och vid elva års ålder gjorde hon sin filmdebut som Lotta Lund i en stum roll i TV-filmen ’Den nya människan’ (1979) regisserad av sin far. I skolan i Gävle höll hon även på med musikteater. Hon studerade bl.a. Vid highschool i USA och återkommen till Sverige började hon vid juristlinjen på universitetet för att nästan genast hoppa av och genomgick 1989-1992 Scenskolan i Göteborg. Här gjorde hon säsongen 1993-94 den uppmärksammade rollen som Abigal i ’Häxjakten’ på Göteborgs stadsteater. Dessförinnan hade hon även gjort Ofelia i ’Hamlet’ vid Riksteatern. Hon blev även känd i radio genom ’Laila Klang’, hemmafru från Tierp med omisskännlig norduppländsk dialekt. Därefter har hon utvecklat sin mångsidighet i många olika sammanhang och har blivit en av våra mer mångomskrivna skådespelare. 1995 framförde hon den egenhändigt skrivna mansföreställningen ’Moder Svea - ett äkta svenskt självmord’, som blev ett spektakulärt angrepp på den svenska jantementaliteten och det är ett typiskt drag för henne att inte väja för att sticka ut och provocera. Hennes rollfigurer brukar också i regel utstråla självständighet och egensinnighet alltifrån den första större TV-rollen som den förföriska Daphne i komediserien ’Missförstå mig rätt’ (1991). På TV fick hon stort genomslag som den svekfulla sekreteraren Mona i ’Rederiet’ (1994-1995 och 2001) och profilerade sig även som den coola, tuffa och lesbiska poliseleven Ulrika i ’Aspiranterna’ (1998). Hennes unika röst har lyft hennes rollkaraktärer till en ny dimension som t.ex. den övertygande ryska polisen Galina i ’Hassel/förgörarna’ (2000) eller lesbisk advokat i TV-serien ’Vita lögner’ (2002). Hon har också spelat olika uppsättningar i musikaler. Rollen som Sugar i ’I hetaste laget’ blev en stor framgång med summa 254 föreställningar och renderade henne privatteatrarnas pris Guldmasken 1995. Hon är även en erkänd sångerska samt låtskrivare och har givit ut tre solo album. De två första, ’Unique’ och ’Year Zero’ tillsammans med Johan Norberg, släpptes av Warner Music och den tredje, ’Everybody’s Darling’ (2004), som Regina Lund finansierade själv via sitt egna skivbolag Regina Records. Hon har även debuterat som poet med sin diktsamling ’Förlåt! Nej. Jag menar. Aj!’ (2005) som gavs ut av Koala Press/Modernista. Regina Lund är just nu i studio för att gör en dikt cd på ’Förlåt. Nej jag menar. Aj!’ som kommer att släppas under hösten 2006. Producerar gör Joakim Thåström. Samtidigt så planeras det för att ge ut ’Everybody’s Darling’ i övriga Europa, under 2006-07.
Regina Lund är en mångsidig artist, sätter ingen etikett på sig själv. Hon har alltid gått sin egen väg och hon har en stor integritet som artist och konstnär. Vilket inte alltid har varit helt lätt i ett slätstruket land som Sverige. Men hon har lyckats och detta har gjort  Regina till en stor och självklar förebild åt många yngre, i synnerhet tjejer, idag!